dissabte, 6 de setembre del 2008

Correllengua

Avui, a Banyoles, fem el ja tradicional sopar per la llengua. Aquest any, els de la Mesa Cívica ens han proposat al Col·lectiu la Falç que ens cuidem de fer el sopar, a canvi, els beneficis aniran per la campanya de suport als encausats i encausades per la crema de fotografies dels reis espanyols.
Hi ha qui pensa que no s'han de barrejar certs temes. Sense anar més lluny, hi ha qui no volia que aparegués al cartell l'esment al suport a aquesta campanya. No fós cas que algú s'ofengués i deixés de venir al sopar.

Jo sóc dels que pensem que tot és política. Si parlem de llengua, és política; de futbol, política; de cultura, política; de maneres de fer, també és política. De fet, si no m'erro, la política és la manera de fer i d'actuar d'un poble o un col·lectiu. Segons la definició que he trobat a la Viquipèdia: "la política és, etimològicament, tot allò que té a veure amb la ciutadania i les seves preocupacions, especialment la ideologia dels grups." Segons aquesta definició, doncs, la lluita per la normalització de la llengua, com a preocupació d'un sector de la ciutadania, és política.

Així doncs, no crec que estiguem "barrejant" res si aprofitem un Sopar per la llengua per donar suport a aquells que, a la seva manera, també lluiten per la llengua, entre altres coses. Tenint en compte que l'avantpassat del rei Borbó actual, va fer els Decrets de nova planta que suposaren la castellanització del nostre país i també significaren l'inici d'una lluita política contra el català; tenint en compte tot això i altres coses, no estan tant allunyats els objectius de la Mesa cívica per la llengua dels objectius dels companys antimonàrquics de l'esquerra independentista de comarques gironines.

Vull dir amb tot això que ningú s'ha d'escandalitzar perquè uns quants joves (i no tant joves) cremem les fotos dels reis de l'estat espanyol, sobretot perquè tenim molts motius per fer-ho, motius històrics, culturals i polítics. Que no es pensi la gent que som quatre joves esbojarrats que fem foc només per ser més "radicals". La nostra protesta va molt més enllà.

Com he dit abans, sobretot tenim raons històriques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada