dijous, 25 de setembre del 2008

Les entitats m'han decepcionat.

Estic molt decebuda de les entitats de Banyoles. M'explico:

Fa una colla d'anys que estic posada d'una o altra manera en les Barraques de Banyoles. Crec que deu fer cosa de 15 anys. Vaig començar fent barraca amb els monitors del MIJAC (grup d'esplai de la parròquia). Més endavant, quan jo devia tenir uns disset anys, vaig entrar a la Taverna d'Smaug (grup local de rol) i, des de llavors, ja no hi ha hagut cap any en que no hagi participat a les barraques.

Els de la Taverna érem gent peculiar, hi havia gent que deia que érem "estranys", però vull deixar constància que amb tots ells i elles vaig aprendre moltes de les coses que ara sé. Ens unia una bona amistat (que encara existeix) i això feia que treballéssim molt bé plegats. Teníem el "mal costum" de voler fer les coses al màxim de bé possible i això implicava una evolució constant. Fins al punt que fins i tot el darrer any de fer barraca de la Taverna (en que només érem 6 integrants) vam aconseguir fer una barraca espectacular.

Quan encara formava part de la Taverna, em van escollir com a presidenta de la Coordinadora de Barraques. Vam fer estatuts nous i, durant cinc anys, em vaig ocupar de la gestió de les Barraques. Per mi, aquells anys van ser moltes coses: sacrificats, carregats de mals de cap, carregats, també, de l'alegria i l'orgull que suposa veure que les coses es fan bé i funcionen, ...

Cal dir que me'n van passar de tots colors, vull dir a títol personal i col·lectiu. De fet, per mi és molt difícil de separar les dues coses, qualsevol aconteixement que pogués succeir a les barraques, que afectés a tot el col·lectiu o bé a una sola entitat, era com si em succeís a mi mateixa.

Ens en van passar de totes: uns cràpules es van passejar (literalment) per sobre la taula de so de BTM, van "rebentar" totes les barraques i hi van robar tot el que van poder; el mateix any, el dimarts després de barraques, ens van robar la carpa que ens deixaven els de Cornellà per fer de camerinos, la vam haver de comprar nova; també va passar una tempesta molt forta (deien que era la cua d'un tornado) que va desmuntar mig escenari la nit abans que vingués a tocar Barricada i es va emportar mitja barraca d'ERC; vam intentar organitzar el concert de la Fira del Foc a la Draga i el vam haver de suspendre per culpa d'un aiguat que va caure,...

De tot el que vaig passar al front de les Barraques, per mi la més grossa va ser haver-me d'enfrontar gairebé sola a un judici contra l'SGAE que ens havia demandat per no pagar drets d'autor dels concerts de les Barraques. Aquí es podria obrir un debat molt extens sobre l'opinió que té cadascú de l'SGAE, però no hi entraré perquè no és aquest el tema. El fet és que, per una decisió presa molts anys enrere, vaig ser jo qui va haver d'anar al judici i era a mi (com a presidenta del moment) a qui es reclamaven els 9000€ de drets d'autor dels darrers tres o quatre anys. Val a dir que, després de perdre el judici, es van pagar aquests diners en els terminis pactats.

L'última cosa que vaig voler organitzar com a presidenta de Barraques, dic l'última perquè l'any següent vaig passar el relleu a l'actual president, en Lluna, va ser un concert en solidaritat amb en Kuasi. Qui més qui menys, que sigui de Banyoles, coneix el cas d'en Kuasi. Es va veure implicat en una batalla campal que hi va haver un any per Carnestoltes a la plaça de les Rodes (justament aquell any jo no hi era) i, a hores d'ara, continua pendent d'un judici en què se li demanen quatre anys i mig de presó per un suposat delicte d'atemptat a l'autoritat.

Com que en Kuasi és amic i és membre del centre excursionista de Banyoles, no volia que hagués d'afrontar sol aquesta situació, per absurda, i va ser així que vaig tenir la iniciativa (i no és que em vulgui atribuir res que no em toqui, però va ser idea meva) d'organitzar aquest concert en benefici d'ell, per ajudar-lo a afrontar els costos econòmics d'aquest procés.

Actualment, com a membre del Col·lectiu la Falç, continuo (més o menys) involucrada en l'Agrupació de Barraques, ja que la Falç n'és membre. Doncs bé, ara ve el millor de tot i el que explica el perquè estic tant decebuda:

Qui més, qui menys sabrà el que va passar ara fa un any escàs a la plaça del Vi de Girona. Sí, primer en Met va ser imputat, processat i condemnat per un delicte d'injúries greus a la corona, i després, jo i quinze persones més hem estat processades per injúries lleus per haver fet el mateix que va fer en Met (expressar-nos).

Tots sabeu, també, que aquests processos han tingut lloc a l'Audiencia Nazional de Madrid. Bé doncs, el proper dia 29 d'octubre (dia de sant Narcís), els quinze companys i jo tenim el judici. Com és natural, hem buscat el suport d'entitats de les comarques gironines i, donat que la setmana abans del judici hi ha les barraques de Banyoles, que el Col·lectiu la Falç del Pla de l'Estany és membre actiu de l'Agrupació de Barraques i que jo sóc militant de la Falç... vam proposar que la pancarta (polèmica pancarta) de l'escenari de Barraques lluís un lema de suport als encausats i encausades per la crema de fotografies.

Doncs vet-o-aquí la sorpresa: LA MAJORIA D'ENTITATS S'HAN NEGAT A POSAR AQUEST LEMA! Entre les que s'hi han negat, i no és per res, hi ha el Centre Excursionista.

La veritat és que no m'ho esperava. Creia que, després de tot, havent-hi tres imputats de Banyoles, dos dels quals som (o érem) membres actius de Barraques, les entitats de Banyoles no s'ho pensarien dues vegades a l'hora de donar-nos suport. No ha estat així...

Bé, moltes gràcies nois i noies. Us hi heu ben lluït.
Només em queda una cosa per dir: NO N'ESPEREU RES MÉS DE MI.

15 comentaris:

  1. Ep Nuri!

    Veig que, pel què expliques,el mesellisme també és la ideologia dominant a Banyoles...

    De totes maneres ÀNIMS, que arreu del país molta gent està amb vosaltres.

    Felicitats pel bloc i salutacions des de Torà!

    ResponElimina
  2. Ei Vilalta! Gràcies pel teu suport.

    Tant de bo la gent de Banyoles respongués com la de Torà!

    Salut.

    ResponElimina
  3. bones, respecte el tema de falta de suport per part del centre excursionista respecte del tema de la crema de fotos m'agradaria puntualitazar el següent. Quan es va decidir el tema de la votació de la pancarta, la gent que corria per la tasca del centre desconeixien el conjunt de iniciatives que s'estaven portant respecte el tema de les fotos, entre les quals hi havia la pancarta de barraques, com també desconeixiem el dia del judici. La gent del centre ha quedat molt sorpresa per l'escrit que apareix en el teu blog, perqué crec sincerament que aquí no hi ha una de falta de solidaritat, perqué aquesta solidaritat va quedar demostrada en l'acte de suport davant l'ajuntament. Els presents en podran donar testimoni. Crec que una iniciativa de posar la pancarta és encertada (opinió personal), ara bé, aquesta iniciativa per tal que funcioni necessita ésser ben explicada al conjunt d'entitats. Tal com diu en Kuasi, "això es ves solucionat amb una cervesa al Centre". En cap cas, des del Centre, es pretén donar una imatge de falta de solidaritat, però aquí tothom ha d'acceptar el grau de responsabilitat que té. La meva opinió, com integrant de la secció vertical del Centre excursionista de Banyoles és la següent:
    - La resposta que es va donar, la negativa a la pancarta de suport als encausats, va decidir-se de la següent manera, baixa en Lluna de la reunió de Barraques fins a la tasca del centre, exposa que la Falç proposa una pancarta de suport als encausats. La gent del Centre, i la resposta de la gent de centre s'ha de jutjar per la informació que tenien. Jo he indagat i ningú de la Falç va anar a explicar a la gent de centre la importància de una pancarta (no val dir que s'havia fet una reunió sobre el tema, perquè la gent del centre ho desconeixiem, ningú va venir al bar a fer una cervesa a explicar la situació). La gent del Centre, en voluntat de no posar en problemes en Lluna, tots sabem quin alcalde tenim i com pressiona en Lluna pel tema de les pancartes, va decidir un lema ben estúpid (opinió personal), però jo respecto i comparteixo al suport que al Centre dóna en Lluna. Però la gent del centre no entenem que si aquest és un tema important, i com tots els temes importants s'han de treballar, cap component de la Falç ha anat al Centre a explicar la iniciativa i la seva importància, ni abans ni després de la votació. El Centre s'ha equivocat, això almenys crec jo, però s'ha equivocat per falta d'informació, NO PER FALTA DE SOLIDARITAT.
    És important remarcar això, perquè crec que l'escrit del blog jutges sense donar el dret a la defensa. El dilluns al vespre, vaig parlar amb la gent que hi havia al Centre, i cap persona no entenia com a partir de la seva resposta, NO A LA PANCARTA DELS ENCAUSATS, PER TAL DE FACILITAR EL TEMA EN LLUNA, els pots acusar de insolidaris. Si tant important és, veniu i ens ho expliqueu, fent una cervesa, i potser et sorprendràs que la GENT DEL CENTRE SÓM SOLIDARIS, PERÒ TONTOS, NECESSITEM QUE S'ENS EXPLIQUIN LES COSES. Això últim és important, necessitem que s'ens expliquin les coses, amb una cervesa no hi hauria cap problemàtica. Crec que és urgent, necessari, montar una trobada, fer una cervesa, i ens adonarem que si tothom és diferent, poques entitats DEFENSEM LA LLIBERTAT AMB LA MATEIXA PASSIÓ COM LA FALÇ I EL CENTRE EXCURSIONISTA.
    La meva opinió és que cal una rectificació per part de tothom, no s'ens pot acusar de coses no són veritat. I nosaltres et demostrarem que si que sóm gent com cal. Si d'aquest desgraciat incident fruit de la falta de comunicació som capaços de treuen una cosa positiva, no totes les emprenyades hauran estat en va. La cosa positiva és millorar la informació al dia a dia.
    I sense cap altre,

    Sir Brutal, el mediador

    ResponElimina
  4. Bé, no diré que t'equivoques. Però, en base al que dius, qualsevol, ni que sigui una mica curt de mires, hauria entès què demanava la Falç.

    Citant-te a tu mateix: "baixa en Lluna de la reunió de Barraques fins a la tasca del centre, exposa que la Falç proposa una pancarta de suport als encausats.", en Lluna explica què proposa el Col·lectiu la Falç i és així de simmple: la Falç proposa una pancarta de suport als encausats. No hi ha res més per explicar. Crec que en Lluna va transmetre bé la informació, o sigui que no hi calen més explicacions.

    Coneixent l'alcalde que tenim, l'any passat es va penjar una pancarta igualment, tot i les pressions que va rebre en Lluna. Una pancarta que, any rere any, ha lluït a l'escenari de barraques i que ha donat sempre, o ha volgut donar, un caire socio-combatiu a aquesta festa.

    Ara ve, no negaré que la gent del Centre, i altra gent, van mostrar la seva solidaritat l'any passat en la concentració que es va fer al davant de l'Ajuntament de la ciutat, per això m'ha sorprès i m'ha defraudat en gran mesura la reacció, no només del Centre sinó també d'altres entitats, pel que afecta al tema de la pancarta. Simplement he de dir que és ara, a quatre dies del judici, quan més necessitem notar l'escalf de la "nostra" gent.

    Per acabar, i per no deixar lloc a dubtes, no vull que ningú pensi que m'he molestat tant per ser jo una de les encausades (que també, hi tinc tot el dret, em penso); des de la Falç hauríem proposat la mateixa pancarta encara que no hi hagués hagut cap encausat de Banyoles, perquè això és el que sempre hem fet: estar al costat de les persones represaliades, i aquesta situació ens hauria sabut el mateix greu que ara.

    Penso que potser la gent del Centre no va reflexionar prou la seva resposta i només heu reaccionat després de veure fins a quin punt ens ha (m'ha) afectat la vostra resposta. Tampoc vull que sembli que només carrego contra el Centre. També esperava més de les Gàrgoles, Ei Gent!, els del motorshow (abans Judo), etc...

    ResponElimina
  5. Nuri,
    Només un incís, i penso que és molt important que ho tinguis en compte. En el teu últim comentari dius:

    “Simplement he de dir que és ara, a quatre dies del judici, quan més necessitem notar l'escalf de la "nostra" gent.”

    Pensa que la gent no sap (o no sabia) la data del judici. No tothom està al corrent de com està evolucionant el tema. Els qui ens toca més aprop ho podem saber, perquè en podem parlar sovint i estem al cas, però els altres no ho sabien.

    Aquesta era la frase que faltava, la frase clau. Pensa que tothom us recolzarà sempre que us calgui. És un error pensar que no hi podràs comptar.

    Crec que tot plegat ha sigut un malentès i m’agradaria que tots plegats aprenem a rectificar. No diuen que rectificar és de savis?

    I el que si és cert és que la comunicació és el més important.

    Això si que ho has de tenir clar Nuri. Els del Centre podem ser “esverats” i el que vulguis, però no deixarem mai un amic “penjat”.

    Creu-me, i t’ho dic com a germana teva, tot ha estat un malentès.

    Kolle

    ResponElimina
  6. Uf...

    A mi primer m'agradaria exposar que trobo absolutament injust el tràngol per el que us toca passar a tots i totes els encausats/des. Signo i signaria tots i cadascun dels manifests que en suport a vosaltres existeixi. Ho dic de cor. Ara bé, tinc la sensació que, o bé estem barrejant la gimnàsia i la magnèsia o bé, Nuria, estàs pecant de veure Barraques com alguna cosa de qui hi remeneu i hi heu remenat les cireres o de les entitats que organitzen barraca.

    No senyora, no. Barraques és la festa de Banyoles sencera. Dels que hi són i organitzen i dels que només hi participen. Una cosa és el que es pugui organitzar en suport a la causa que sigui i l'altra és vincular-hi una festa major pel mig.

    El vostre és un problema personal (més el teu que el d'en Met, perquè tu savies millor el que et trobaries, ell va ser el primer i no podia preveure la desproporció de la resposta). Un problema personal que molts i moltes ens hem fet nostre i hi hem protestat, hem donat suport i ens hi hem indignat. Però tu no pots pretendre ni indignar-te perquè a les festes majors del teu poble, de TOT el teu poble, repeteixo, no s'hi pengi una pancarta de rebuig, no pots. Penso que és mirar-se el melic. Els qui participen/participem de qualsevol entitat, moguda, organització... ho fan/fem a canvi de satisfacció personal, ni de reconeixement ni homenatge. Molt menys a canvi d'una cosa com aquesta.

    Estic absolutament al costat de la vostra causa. Considero una vergonya el que us estan fent. Hi ha persones que viuen encallades a la dictadura i això és inadmisible. Malgrat tot, considero que polititzar les festes fins a aquest punt és fer un molt mal favor a Banyoles i la seva gent. Alemenys per un motiu que no afecta al global de Banyoles.

    Ei Nuri. De debò que et parlo amb tot el respecte per a tu i la teva causa, però respectem a la resta i sebretot, no barregem coses. Crec que la gent del Centre ha estat sempre allà on sel's ha demanat, i considero injusta la teva cabrejada.

    Crec que la teva causa ha tingut un grau de suport i ressó envejable i que a moltes altres causes tan o més justes els hi ha mancat.

    ResponElimina
  7. Amic CAT, cadascú és lliure de pensar el que vulgui. Jo he volgut expressar aquí el que sento i el que sento és decepció, de fet, aquest és el meu bloc personal i hi poso el que em passa pel cos.

    Només et faré una correcció:
    Barraques va néixer de i per les entitats. L'objectiu de barraques, en néixer, era ser la festa alternativa per als joves i no tant joves.
    Els anys i el fet que l'ajuntament no fos capaç d'organitzar la festa major de Banyoles (de tothom) i que el mateix ajuntament s'acomodés a que les entitats li fessin gran part de la feina; això ha provocat que molta gent cregui que qui organitza les Barraques és l'ajuntament i no les entitats.
    Només repeteixo que encara que jo no hagués estat encausada, trobaria injust que no es volgués donar suport a aquesta causa seguint la tradició històrica de Barraques de donar suport als repressaliats/des, recordo: detinguts al 92, Operació Dixan, Toti Juanola, No a la MAT...
    Res més, gràcies pel teu comenari i el teu suport personal.

    ResponElimina
  8. Una puntualització.

    Em parles d'una festa alternativa per a joves i no joves aliena a l'ajuntament.

    Bé,jo no hi era, o era molt petit, però n'estic segur que així va ser. Però... la realitat és que algun dia aquesta festa va passar a tenir covertura municipal, tan com a concepte com a finançament. Això va comportar que Barraques de Banyoles mutés fins al punt de ser la festa major dels joves i no tan joves.

    Tu sabràs millor que jo quin és el suport econòmic directe (subvenció) o indirecta (barres diverses, concert per pagar l'SGAE en el seu moment...)que es rep per part de la casa gran. Segur que és insuficient, segur, però quin percentatge del pressupost final representa? un 40, un 50? Si és així que ho desconec, jo consideraria que aquesta festa ja és municipal. Si realment no passa d'un 10 o 20%, llavors et dono la raó.

    Jo penso que algun dia Barrques es va municipalitzar i va passar a ser la festa del poble i per tant, no crec que sigui un bon lloc per a reivindicacions polítiques que no siguin col·lectives dels joves i entitats de Banyoles.

    Tampoc estic d'acord amb el que dius de l'SGAE. Considero que allà hi va haver una mala gestió que va sortir cara. L'SGAE té uns drets adquirits (injustos o no, segurament aquí estaríem molt d'acord tu i jo) però que a gust o amb el nas tapat s'havien de respectar i no es va fer. Va portar conseqüències greus. Et vas sentir sola? en tot cas, la gent que portva la gestió amb tu és qui et va fallar, no la resta. Crec jo, vaja.

    Mira, a mi em sembla injust la soga d'impostos que ens toca pagar als catalans. Ho trobo descaradament abusiu, però també tinc clar que ara com ara no tinc més remei que apretar i pagar. En tot cas, si no ho faig només em perjudicaria a mi, però al vostre cas, la decisió que es va pendre va afectar a tothom. Crec que no es va gestionar prou bé, però per respecte i reconeixament a les hores que hi vau dedicar, no seré jo qui us en retregui res. Ara bé, tampoc no culpis a ningú d'haver-te'n deixat sola. Va passar i punt. Qui gestionava barraques quan tot va petar i fins i tot l'ajuntament van donar la cara i hi van buscar solucions sense retreure't res. Ara millor no remenar-ho més.

    Res, Nuri. No estàs sola, ni molt menys, et recolzem i som conscients del que et toca passar, però de la mateixa manera que tens raó en que és el teu blog i hi apuntes el que et ve de gust i et demana el cos, considero que el que dius afecta a molta gent i entitats i que aquestes tenim dret a dir-hi la nostra.

    ResponElimina
  9. En tot cas hauré d'acabar reconeixent que ha canviat la manera d'entendre i de funcionar de les associacions.

    En tot cas, a nivell de finançament, Barraques té un conveni amb l'ajuntament com qualsevol de la resta d'entitats socio-culturals de la ciutat, com ha de ser. La negociació del conveni és cosa dels membres de barraques i dels polítics del moment, però això no significa que l'espai de barraques s'hagi municipalitzat, ni molt menys. És una obligació municipal (o almenys així ho entenc jo) de col·laborar amb les entitats econòmicament, i més quan estem parlant d'un conjunt d'entitats.

    D'altra banda, del tema de l'SGAE, ja he dit al mateix escrit que se'n podria parlar extensament, però en qualsevol cas, abans d'acusar de "mala gestió" caldria veure el perquè es va fer així i no d'una altra manera, potser era una qüestió de principis.

    Res, que tens raó quan dius que les entitats afectades pel que he dit teniu dret a dir-hi la vostra, només faltaria!

    És precisament per defensar la llibertat d'expressió que seré jutjada a l'audiència nacional de Madrid el proper dia 29 d'octubre.

    ResponElimina
  10. Em decepciona el teu egocentrisme... o el teu causacentrisme... o el despotisme ilustrat que proposa la falç... durant quants anys ha imposat la pancarta de barraques? En quantes ocasions s'havia votat realment la pancarta?

    Cites que Ei, Gent t'ha decepcionat... crec que ells també poden estar decepcionats amb tú. Durant quants anys han estat reclamant un bon local per poder portar a terme la seva activitat i no se'n ha fet una pancarta per Barraques?
    Ah, és veritat... no és una causa prou justa?. O és que no ens havíen informat?. O és que no la van proposar?.
    Quina decepció no vas estar al costat de la seva causa...

    Que la TEVA causa no eclipsi les demés... que no són poques i igual de legítimes.

    És bonic fer un blog... però per temes com el que has plantejat et recomano el diari secret a puny i lletra... almenys no delataràs davant dels altres et teu egocentrisme.

    ResponElimina
  11. M'ha agradat molt que per poder penjar opinions al teu blog calgui l'autorització de l'administrador.

    És interessant veure que en el teu espai d'oninió la llibertat d'expressió és condicionada.

    Quina llàstima que la gent no sigui més conseqüent en els seus actes.

    ResponElimina
  12. Benvolgut "Anònim":
    veig que no has entès res del que hi dic tant a l'escrit com als comentaris posteriors.

    Si ho rellegeixes, veuràs que deixo molt clar que la meva decepció no rau en que les entitats em vulguin donar o no suport a mi o al col·lectiu la falç, no.

    La meva decepció és per la manca de suport a una situació tant injusta com moltes d'altres. Com també deixo molt clar que, encara que jo no hagués estat encausada, la proposta de pancarta de la Falç hauria estat, segurament, la mateixa.

    Pel que dius sobre les reivindicacions d'Ei Gent, no entenc el que dius de que haurien d'estar decepcionats amb mi. Perquè? Que potser sóc l'ajuntament jo, per resoldre un problema d'aquest tipus?? Ni tant sols m'havia arribat mai la notícia que tinguessin aquesta necessitat.

    Jo crec que el que falta no és només un local per Ei Gent, si no locals per les diferents entitats de Banyoles. Aquest és el meu egocentrisme...

    Finalment, et faré només una puntualització:

    Em critiques per tenir activada la moderació de comentaris al meu bloc. Parles de "llibertat d'expressió condicionada", doncs bé, no tinc perquè fer-ho, però t'explicaré perquè: vull poder evitar insults cap a mi o cap a qualsevol altra persona.

    Crec que és molt fàcil "rajar" signant com a anònim. Almenys jo no amago qui sóc.

    ResponElimina
  13. Estic amb tu, Nuri.
    i per no donar més corda al que ja se sap, només vull afegir que és molt fàcil CRITICAR sota l'etiqueta d'ANONIM.

    D'això se'n diu ser un CAGAT.

    Collell

    ResponElimina
  14. i encara un altre incís: qui treballa no té temps de criticar.

    o dit diferent: qui critica és perquè no "carda" res!

    collell

    ResponElimina
  15. Hola Nuri,

    veig que no has publicat el meu comentari. Bé, no calia, igualment era una anotació sense gaire importància i veig que tot plegat s'ha anat solucionant.

    Contacto per aquí perquè no tinc el teu correu.

    Fins aviat,

    Esteve

    ResponElimina