dilluns, 9 de febrer del 2009

Gotes de rol

Ja hi tornem. Després de molt de temps de no sentir parlar ni bé ni malament dels jocs de rol als mitjans "d'incomunicació", ahir a TV3 (la seva), la van tornar a espifiar.

M'explicaré:
A la sèrie Ventdelplà, uns nois van apallissar una nena de 8 anys. Mentre una l'apallissava, l'altre ho gravava en vídeo. D'aquesta acció, als guionistes de la sèrie, se'ls va ocórrer la idea lluminosa d'anomenar-ho Joc de Rol. I ja està, això ho justifica tot. Si vols posar violència gratuïta en una sèrie, però no te la vols jugar a cagar-la, ho emmarques en un "Joc de Rol" i llestos!! Ningú posarà el crit al cel per difamació de tot el que jo anomenaria (i crec que no m'equivocaria gaire) una cultura, una filosofia i, fins i tot, un estil de vida.

Fa uns quants anys, em vaig afegir a una colla que tenia "per costum" jugar a Rol. De mica en mica, vam anar "construïnt" la Taverna de Smaug. Teníem un local molt ben arreglat on ens trobàvem a diari i on, gairebé cada tarda-vespre, s'hi jugava una partida de Rol, al voltant d'una gran taula rodona que havíem fet nosaltres mateixos. Durant uns deu anys, vam evolucionar com a colla, com a persones, com a amics, com a entitat i, en definitiva, com a jugadors de Rol.

Ja aleshores, quan parlaves amb la gent i li deies que jugaves a Rol, et miraven amb cara d'estranyesa com dient: "ah! sou d'aquells que aneu matant gent pels carrers!" I tot això, gràcies a la gran col·laboració dels mitjans. Quan hi havia un assassinat (o varis) difícils d'entendre o d'explicar, li fotien l'etiqueta de "Joc de Rol" i ja estava tot arreglat. Ja llavors, des de la Taverna duiem a terme la difícil tasca de desmitificar el Rol. Organitzàvem activitats populars relacionades amb el Rol per donar-lo a conèixer i per fer veure a la gent que no en teníem res de perillosos.

Ara fa cosa d'uns cinc anys (si no ho recordo malament), uns nois (jugadors i col·laboradors de la Taverna) volien organitzar unes jornades de Rol a Banyoles. Doncs, el llavors regidor a l'oposició, en Barraca, va i fa unes declaracions d'allò més sorprenents, titllant de violents (!!??) els jocs de rol i oposant-se a la organització d'aquelles jornades. En aquell moment, també vaig fer un escrit als mitjans queixant-me ben bé del mateix.

Ara per ara, la Taverna ja no està activa (això no vol dir que un altre dia no ho pugui tornar a estar...), per tant, després de sentir-me profundament ofesa per aquest petit flash a Ventdelplà, he decidit que ho havia d'explicar i he volgut aprofitar aquest meu espai per expressar-me.


Ja sé que de vegades som una mica "frikis", però no hem fet mai mal a ningú.

Gràcies a tothom que, ni que sigui de tant en tant, continua jugant a Rol i continua fent volar la imaginació, un bé preuat que, en els nostres dies està en perill d'extinció.

2 comentaris:

  1. Tens raó. Els assassins en sèrie només saben que jugar als xinus, al burru i al tres en ratlla.

    ResponElimina
  2. Jo també jugava a rol, i n'havia sentit a dir de tots colors.
    En un interval de dos anys, hi hagué dos assassinats a Europa relacionats amb els jocs de rol: un a Alemanya i un altre a Madrid. Dos morts en dos anys... és molt més perillós el futbol!
    Els d'Antena 3 fins i tot projectaren aquest film de baixa qualitat:
    http://www.imdb.com/title/tt0084756/

    ResponElimina